Firme barv, primerjave in prevajanje med njimi

Sestavljanje in barvanje modelov za namizne bojne igre. Diskusije o tehnikah in modelih v delu, spletne povezave in revizije produktov na trgu za izdelavo čim lepših vojsk.

Moderator: baadc0de

User avatar
baadc0de
Site Admin
Posts: 1283
Joined: Sat Jan 25, 2014 4:40 pm
Location: not earth, clearly

Firme barv, primerjave in prevajanje med njimi

Post by baadc0de » Sun Jan 26, 2014 1:55 pm

Malo o barvah za miniature nasploh.. za prekrivanje modelov s pigmenti so firme izumile miljon načinov in skoraj vsak ima svoje pripadnike. Nekateri so bolj, nekateri manj popularni, na splošno pa noben ni perfekten. Obstajajo čisto objektivne metrike po katerih se da barve primerjat med sabo za različne namene; makete letal, ladij in avtomobilov zahtevajo čisto drugačne barve kot tiste ki jih uporabljamo mi za naše fantazijske stvaritve.

V grobem obstajajo enamel, oljne in akrilne barve.

Enamel barve so raztopljene v alkoholu, se same zravnajo in zapolnijo vse votline, luknje in se ko so posušene zelo bleščijo. Lak za nohte je odličen primer tega kako se obnašajo in zgledajo enamel barve. Zelo so primerne za finish na vozilih, kjer se išče 100% enak način odbijanja svetlobe in razmerje med mat in svetlimi površinami kot jih ima avtomobilski lak. Popularni proizvajalec je Revell (Črna Luknja).

Image


Oljne barve ponavadi (še) niso raztopljene in jih ob barvanju raztopimo sami. Pridejo ponavadi v tubi in so super fino mlete barve. Te barve ponavadi uporabljajo klasični slikarji ko želijo gladke prehode, naravne odtenke kože, ogromno barvanih detajlov. Njihova glavna lastnost je da lahko sami kontroliramo koliko so razredčene s tem da dodajamo mineralni špirit, terpentina ali podobnega razredčila in da že malo razredčene barve potrebujejo tudi kakšen dan da se res posušijo. To je obupno za hitro pobarvat model ampak si lahko miljonkrat premislimo kam gre koliko katere barve in dodajamo in odvzemamo barvo, dokler ni rezultat res super. Pazit je treba da se figure ne dotikamo s prsti, ker se olje razmaže in so ure dela vržene stran v trenutku nerodnosti. Barve niso drage, tube so ogromne in ker z vami skupaj to kupujejo vsi slikarji, ste lahko ziher da takoj ko bo proizvajalec hotel malo nižat kvaliteto da bo cel pogrom.

Tipična proizvajalca sta Winsor Newton (Prometej) in Rembrandt H2Oils (ki se mešajo z vodo; eBay).

Image

Akrilne barve so vse to kar oljne barve niso; ponavadi so že razredčene do te mere da se jih uporabi takoj in direktno, sušijo se v sekundah do minutah namesto dnevov in marsikateri prodajalec ne zmelje pigmentov zelo fino. Ravno zato, ker se tako hitro sušijo so super za to da se pobarva model (ali cela vojska) v doglednem času. Oljno barvanje lahko komot vzame mesec za eno figuro, kar se mogoče splača za glavno pošast ali generala, za vojsko pa je sila nepraktično (in terpentin ima veliko vonja, tudi tista verzija ki ga ima manj) za razliko od tega, akril vzame samo nekaj dni ali še manj. Akril ima ponavadi dodane akrilne smole (od tod tudi ime) kar pomeni da ima več volumna kot ostale barve. To pomeni da nanašanje debelih slojev barve v zapolne detajle in "napihne" figuro. Zato se velikokrat akrilne barve redči (z vodo, priporočam destilirano, ni draga in veliko pomaga pri barvanju belih barv in tankih nanosov) kar tudi nekoliko podaljša čas sušenja. Akrilne barve so privzete barve za barvanje miniatur, skoraj vsi, začetniki in velemojstri uporabljajo akrilne barve. Njihova uporaba ne zahteva veliko učenja in pazljivosti za soliden rezultat in delo z njimi je hitro. Akrilne barve za fino delo niso tako popularne zunaj barvanja miniatur; klasični slikarji jih uporabljajo zato ker imajo volumen, tako da z njih delajo 3D slike z izboklinami, luknjami in tako naprej - neke sorte slikarsko kiparjenje :D tako da barva ne rabi bit ravno fina, važno je da je poceni in v velikih količinah. To je pomembno samo zato, da vemo da smo majhen, specifičen trg, zato je izbira manjša in kvaliteta variira skozi leta in od proizvajalca do proizvajalca. Tipični proizvajalci so Citadel in Vallejo (Črna Luknja), Coat d'Arms (Firestorm Games) in Reaper.
++++ SPECIFIČNI PROIZVAJALCI ++++
Games Workshop imajo v lasti firmo Citadel, ki pakira barve za uporabo z GW igrami. Barve so šle čez veliko revizij, obstaja tale youtube video ki jih našteje za tiste ki jih to zanima:Trenutno firma Citadel nudi barve ki so jih predstavili v letu 2012, so super-prekrivajoče in precej goste. To je kul ker se z enega pakiranja pokrije veliko modelov, zmeraj se da barvo narediti redkejšo, obratno je težje. Barve se delijo v nekaj kategorij;

Base - ki jih nanesemo na model po undercoatu
Layer - glavne barve ki definirajo kakšno barvo bo imela večina območja ki ga barvamo
Shade - redka barva ki se nanese čez območje da doda sence v luknje, raze in ostre meje med območji
Edge - zelo živa layer barva namenjena barvanju dolgih gladkih robov (Dark Eldar vozila recimo)
Dry - barva za drybrushing, s katerim se pobarvajo dvignjeni detajli z območja, zato da se jih lažje vidi
Texture - barva ki doda hrapavost površini, tipično bazi - simulira blato, strjeno travo ...
Glaze - redka barva ki prekrije vse pod sabo vendar zelo malo - če bi neko območje radi celo bolj rumeno, se lahko poseže po rumeni barvi z Glaze kategorije
Technical - posebne barve ki jih je težko umestiti v druge kategorije; barve ki niso barve ampak drugim barvam podaljšajo čas sušenja, barve ki se strdijo v simulacijo krvi itd.

V reviji White Dwarf, marsikje na spletu in v knjigi How To Paint Citadel Miniatures so napisani recepti s katerimi barvami v katerem zaporedju se barvajo specifične GW figure. Najboljše orodje pri tem je Google.
Yours truly, the man with no time.
4: https://www.youtube.com/watch?v=nsrEH3U03fY

User avatar
baadc0de
Site Admin
Posts: 1283
Joined: Sat Jan 25, 2014 4:40 pm
Location: not earth, clearly

Re: Firme barv, primerjave in prevajanje med njimi

Post by baadc0de » Sun Jan 26, 2014 2:00 pm

++++ PREVAJANJE MED PROIZVAJALCI BARV ++++
Če recept z interneta ali od kolega omenja barve ki jih nimate, mogoče pa imate podobno barvo drugega proizvajalca, so tukaj povezave na različne tabele ki omogočajo prevajanje med njimi. Prevodi ponavadi niso čisto natančni, večinoma pa zadanejo zadosti blizu da se da nadaljevati z delom brez da se kupi druge barve.

Starejši Citadel v moderni Citadel:
http://www.games-workshop.com/MEDIA_Cus ... sion_Chart

Primerjava med modernim Citadel, starejšim Citadel, Vallejo GC, Vallejo MC, Rackham, Reaper, P3 in Coat d'Arms
http://www.dakkadakka.com/wiki/en/Paint ... lity_Chart
Yours truly, the man with no time.
4: https://www.youtube.com/watch?v=nsrEH3U03fY

User avatar
baadc0de
Site Admin
Posts: 1283
Joined: Sat Jan 25, 2014 4:40 pm
Location: not earth, clearly

Re: Firme barv, primerjave in prevajanje med njimi

Post by baadc0de » Sun Apr 20, 2014 1:06 am

++++ AIRBRUSH IN BARVE ++++

Če želite barve špricat na modele z airbrushem je to ena izmed boljših odločitev v karieri barvanja figur :) nedvomno airbrush uniči manj reliefnih detajlov na modelu kot običajen čopič, z njim pa se da doseči odlične efekte. Reicmo efekti prehodov (blending) na tem modelu so veliko manj potratni kar se časa tiče, če je to narejeno z airbrushem.

Image

Za uporabo v airbrushu nikar ne vlivajte barv noter direktno v airbrush, razen če so posebej narejene za airbrush (vallejo model air, vallejo airbrush primer recimo). V airbrush se vliva mešanica barve z razredčilom, možnosti katerega uporabiti in koliko in pri katerem pritisku nanašat barvo pri kateri razdalji je komplet stvar izkušenj. Predlagam da se najprej izurite na papirju preden greste na airbrush.

Možna razredčila so:
  • Voda; kar ponavadi ne zadostuje, barva pa se ne prijemlje dobro če je vode preveč in polzi po modelu
  • Alkohol; za večino barv neuporaben
  • Windex oz. katerokoli čistilo z amonijem; Deluje precej dobro
  • Vallejo Airbrush Cleaner; Najboljše čeprav tudi najdražje razredčilo za barve
Ponavadi se šprica med +1 do +2 bar. Za basecoat ste lahko malo dlje, ko pa boste barvali detajle pa pojdite kolikor se le da blizu in spustite pritisk.
Yours truly, the man with no time.
4: https://www.youtube.com/watch?v=nsrEH3U03fY

winkl
Posts: 73
Joined: Wed Mar 05, 2014 6:58 pm

Re: Firme barv, primerjave in prevajanje med njimi

Post by winkl » Fri May 16, 2014 10:06 pm

baadc0de wrote: [*] Windex oz. katerokoli čistilo z amonijem; Deluje precej dobro
In kaj bi bila slovenska alternativa Windexu?
Če ma mogoče kdo konkretno ime in trgovino.?
Lahko hodim okoli in čitam etikete/deklaracije, ampak je pogosto pomankljivo napisano.

Pa že v naprej hvala za nasvet

winkl
Posts: 73
Joined: Wed Mar 05, 2014 6:58 pm

Re: Firme barv, primerjave in prevajanje med njimi

Post by winkl » Wed May 28, 2014 4:43 pm

Bom kar sam odgovoril na vprašanje.
Stelex v modri barvi vsebuje amoniak (sicer ne piše na embalaži, zato sem tudi spraševal po forumu, so mi pa take podatke posredovali direkno iz Šampionke).
Tako da windex ---> stelex

User avatar
blazo
Posts: 1634
Joined: Thu Apr 02, 2015 1:56 pm
Location: Nm
Contact:

Re: Firme barv, primerjave in prevajanje med njimi

Post by blazo » Sun Jul 05, 2015 12:25 am

Če kdo rabi, tole sem našel na netu. Sicer v obliki tabele, pa je ne znam tule notri nalimat. :roll:
To so direktni prevodi Citadel <-> Game color <-> Model color <-> Model air

Citadel
Vallejo Game Color
Vallejo Model Color
Vallejo Model Air
 
White Scar
Dead White (001)
White (951)
71.001
 
Ceramite White
White Primer (002)
Foundation White (919)
 
 
Kislev flesh
Pale Flesh (003)
Light Flesh (928)
 
 
Bestigor Flesh
Elf Skintone (004)
Flat Flesh (955)
 
 
Dorn yellow**
Bad Moon Yellow (005)
Lemon Yellow (952)
 
 
Flash Gitz Yellow
Sunblast Yellow (006)
Flat Yellow (953)
71.078
 
Yriel Yellow
Gold Yellow (007)
Golden Yellow (948)
 
 
Tallarn Sand
Desert Yellow (063)
Dark Yellow (978)
71.025
 
Fire Dragon Bright
Orange Fire (008)
Light Orange (911)
 
 
Troll Slayer Orange
Hot Orange (009)
Scarlet (817)
71.003
 
Evil Sunz Scarlet
Bloody Red (010)
Vermillion (909)
 
 
Wazdakka Red
Gory Red (011)
Cavalry Brown (982)
71.036
 
Khorne Red
Scarlett Red (012)
Carmine Red (908)
 
 
XV-88
Terracotta (065)
 
 
 
Emperor's Children
Squid Pink (013)
Pink (958)
 
 
Screamer Pink
Warlord Purple (014)
Magenta (945)
 
 
Xereus Purple
Hexed Lichen (015)
Royal Purple (810)
 
 
 
Royal Purple (016)
Royal Purple (810)
 
 
 
Sick Blue (017)
Violet ** (960)
 
 
 
Stormy Blue (018)
Blue (925)
 
 
 
Night Blue (019)
Dark sea blue
 
 
Kantor Blue
Imperial Blue (020)
Dark Prussian blue (899)
71.090
 
Caledor Sky
Magic Blue (021)
Dark Blue (930)
 
 
Altdorf Guard Blue
Ultra Marine Blue (022)
Ultramarine (839)
 
 
Lothern Blue
Ice Blue (095)
Azure ** (902)
71.108
 
Teclis blue
Electric Blue (023)
Sky Blue (961)
 
 
Sotek Green
Falcon Turquoise (024)
Light Turquoise (840)
 
 
 
Foul Green (025)
Park Green Flat (969)
 
 
 
Jade Green (026)
Emerald (838)
 
 
 
Scurf Green (027)
Emerald (838)
 
 
Caliban Green
Dark Green (028)
Deep Green (970)
 
 
Warpstone Glow
Sick Green (029)
Intermediate Green (891)
71.095
 
Warboss Green
Goblin Green (030)
Pastel Green (885)
71.103
 
Elysian Green
Camouflage Green (031)
Olive Green (967)
 
 
Moot Green
Scorpy Green (032)
Light Green (942)
 
 
 
Livery Green (033)
Yellow Green ** (954)
 
 
Castellan Green
Cayman Green (067)
Olive Grey (888)
71.015
 
Ushabti Bone
Bonewhite (034)
Buff (976)
 
 
Screaming Skull
 
 
 
 
Nurgling Green
Dead Flesh (035)
Green sky (974)
 
 
 
Bronze Flesh (036)
Dark Flesh (927)
 
 
Tau Light Ochre
Filthy Brown (037)
Beige Red **
 
 
 
Scrofulous Brown (038)
Gold Brown (877)
71.032
 
Zamesi Desert
Plague Brown (039)
Yellow Ochre (913)
 
 
Balor Brown
Cobra Leather /Leather Brown (040)
Brown Sand (876)
 
 
Ratskin Flesh
Dwarf Skin (041)
Brown Sand (876)
 
 
Skrag Brown
Parasite Brown (042)
Orange Brown (981)
 
 
Mournfang Brown
Beasty Brown (043)
Flat Brown (984)
71.040
 
Steel Legion Drab
Earth (062)
US field drab (873)
71.029
 
Karak Stone
Khaki (061)
German Cam. Beige WWII (821)
71.023
 
Doombull Brown
Dark Fleshtone (044)
Mahogany Brown (846)
 
 
Bugman's Glow
Tan (066)
 
 
 
Rhinox Hide
Charred Brown (045)
Burnt Umber (941)
71.038
 
Ulthian grey
Ghost Grey (046)
Flat Aluminum (993)
 
 
Fenrisian Grey
Wolf Grey (047)
Pale Greyblue (907)
71.046
 
The Fang
Sombre Grey (048)
Oxford Blue (807)
 
 
Administratum Grey
Stonewall Grey (049)
Pale Grey Blue (907)
71.046
 
Dawnstone
Cold Grey (050)
Basalt Grey (869)
71.097
 
Abaddon Black
Chaos Black / Black (051)
Black (950)
71.057
 
Runefang Steel
Mithril Silver / Silver (052)
Silver (997)
71.064
 
Ironbreaker
Chain Mail (053)
Natural Steel (864)
71.062
 
Leadbelcher
Gunmetal / Gunmetal Metal (054)
Gunmetal Grey (863)
71.072
 
Auric Armour Gold
Glorious Gold (056)
Gold (996)
71.066
 
Gehenna's Gold
Polished Gold (055)
Old Gold (878)
 
 
Hashut Copper
Bright Bronze (057)
Bronze (998)
 
 
Runelord brass
Brassy Brass (058)
Brass (801)
 
 
Brass scorpion
Hammered Copper (059)
Copper (999)
 
 
Warplock Bronze
Tinny Tin (060)
 
 
 
Mechanicus Standard Grey
Heavy Grey **
Basalt Grey (869)
71.097
 
Celestra Grey
Heavy Bluegrey (144)
Pale Blue Grey (905)
 
 
Mournfang Brown
Heavy Siena (154)
Flat Brown (984)
71.040
 
Stormvermin Fur
Heavy Charcoal (155)
German Grey (995)
 
 
Rakarth Flesh
Heavy Warmgrey **(148)
 
 
 
Deathworld Forest
Heavy Khaki (149)
Russian Uniform (924)
 
 
Daemonette Hide
Heavy Violet (142)
Violet (960)
 
 
Averland Sunset
Heavy Goldbrown (151)
Goldbrown (877)
71.032
 
Baneblade Brown
Heavy Brown (153)
Green Brown (879)
 
 
Loren Forest
Heavy Green (146)
Luftwaffe Ca. Green (823)
71.093
 
Jokaero Orange
Heavy Orange (152)
German Orange (805)
 
 
Mephiston Red
Heavy Red (141)
Red (926)
 
 
Macragge Blue
Heavy Blue (143)
Prussian Blue (965)
 
 
Kantor Blue
 
 
 
 
Waaagh! flesh
Heavy Blackgreen (147)
Black Green (980)
 
 
Balor Brown
Heavy Ochre (150)
Ochre Brown (856)
 
 
Cadian Fleshtone
Heavy Skintone (140)
Brown Rose (803)
 
 
Drakenhof Nightshade
Blue Shade Wash (73207)
 
 
 
Carroburg Crimson
Red Shade Wash (73206)
 
 
 
 
 
 
 
 
Nuln Oil
Black Wash (73201)
 
 
 
Agrax Earthshade
Umber Shade Wash (73203)
 
 
 
Seraphim Sepia
Sepia Wash (73200)
 
 
 
Druchii Violet
**** Pale Grey Shade Wash (73202)
 
 
 
Reikland Fleshshade
Fleshtone Shade Wash (73204)
 
 
 
Biel-Tan Green
Green Shade Wash (73205)
 
 
  
(* = discontinued, ** = approximate, *** = coat d'arms match the OLD citadel colours so there might be some difference. Shining gold has the most noticeable difference,

alkemist
Posts: 358
Joined: Sun Jan 03, 2016 10:27 pm

Re: Firme barv, primerjave in prevajanje med njimi

Post by alkemist » Mon Jul 18, 2016 10:17 am

Rad bi začel z barvanjem miniaturc, malo sem pregledal po netu mnenja in cene glede barv in sem nekak videl, da naj bi bile Vallejo in Citadel barve kar primerljive, so pa Vallejo cenejše. Je pa težava, da nekaterih Vallejo barv pri nas nimajo na voljo (recimo tipa "wash") in zgleda da je lažje dobit Citadel.
Kakšne so vaše izkušnje oziroma mnenja glede tega? Ali vzamem kot osnovne barve Vallejo in potem "wash/shade" variante pri Citadel. Ali kako drugače?
Že vnaprej hvala za mnenja.

User avatar
blazo
Posts: 1634
Joined: Thu Apr 02, 2015 1:56 pm
Location: Nm
Contact:

Re: Firme barv, primerjave in prevajanje med njimi

Post by blazo » Mon Jul 18, 2016 11:18 am

Mix & match. :)
Vsakega nekaj. Men se jih je nabralo že 200 posodic, pa še ni dovolj. :D
Imam pa kar nekaj odtenkov, ki jih ne bom verjetno nikoli ponucal, če želiš, jih ugodno prodam - PM.

Andrej
Posts: 954
Joined: Mon Mar 03, 2014 7:06 pm

Re: Firme barv, primerjave in prevajanje med njimi

Post by Andrej » Mon Jul 18, 2016 7:16 pm

Mislim da imajo oni cel range:
http://www.airbrush.si/sl/79-vallejo-model

alkemist
Posts: 358
Joined: Sun Jan 03, 2016 10:27 pm

Re: Firme barv, primerjave in prevajanje med njimi

Post by alkemist » Mon Jul 18, 2016 7:35 pm

Andrej wrote:Mislim da imajo oni cel range:
http://www.airbrush.si/sl/79-vallejo-model
Wash barve imajo kodo 73xxx in teh v padajočem menuju na omenjeni strani ne morem izbrati... npr. Black Wash (73201), Blue Shade Wash (73207)

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest